Storleksguide - så väljer du rätt storlek på barnkläder

Att hitta rätt storlek på barnkläder kan vara en utmaning, men vår storlekstabell hjälper dig att navigera. I Sverige anges storlekarna i centilong (cl), som motsvarar barnets längd i centimeter. Detta mått introducerades 1956 och används fortfarande för barnkläder.

Om du inte har möjlighet att mäta barnet, kan åldern ge en fingervisning om vilken storlek som kan passa. För att göra det ännu enklare har vi sammanställt en tabell som visar vilken storlek som generellt sett passar vilken ålder. Men kom ihåg, alla barn växer och utvecklas olika snabbt, så att mäta barnets längd är alltid det säkraste sättet att få fram rätt storlek.

Ålder Storlek (cl)
Prematur 40
0-1 månad 50
1-2 månader 56
2-4 månader 62
4-6 månader 68
6-9 månader 74
9 månader-1 år 80
1-1,5 år 86
1,5-2 år 92
2-3 år 98
3-4 år 104
4-5 år 110
5-6 år 116
6-7 år 122
7-8 år 128
8-9 år 134
9-10 år 140
10-11 år 146
11-12 år 152
12-13 år 158

Som ett extra tips rekommenderar vi att montera en mätsticka på väggen för att enkelt hålla koll på dina barns längd och hur de växer. Det kan hjälpa dig att anpassa dina klädinköp!

Att tänka på vid val av storlek på barnkläder

Här är några andra tips för dig när du ska välja rätt storlek på barnkläder.

  1. Överdimensionera snarare än underdimensionera: Barn växer snabbt, så om du är osäker på vilken storlek du ska välja, är det oftast en bra idé att gå upp en storlek. På så sätt får barnet mer användning av plagget och det kan till och med bli ett arv till yngre syskon.
  2. Fundera över årstiderna: Barn växer inte bara snabbt, de växer också i skurar. Om du köper kläder för kommande årstider, som en vinterjacka på sommaren, överväg att gå upp ett par storlekar för att vara säker på att den kommer att passa när det väl är dags att använda den.
  3. Läs storleksguiden: Varje klädmärke kan ha sina egna storleksnormer. Om du handlar online, läs igenom butikens storleksguide noggrant. De listar ofta specifika mått för varje storlek.
  4. Mät ditt barn: Det mest exakta sättet att bestämma rätt storlek är att faktiskt mäta ditt barns längd, bröst, midja och höft. Detta kan vara särskilt hjälpsamt när du handlar online och inte kan prova plaggen på plats.
  5. Kom ihåg att material sträcker sig: Många barnkläder är gjorda av stretchiga material, som bomullsjersey, som kan sträcka sig lite över tiden. Om kläderna känns lite trånga i början kanske de inte kommer att vara det efter några användningar.
  6. Beakta tvättinstruktionerna: Vissa tyger kan krympa i tvätten, så om du är mellan två storlekar kanske du vill välja den större storleken för att kompensera för eventuell krympning.

Här hittar du vårt utbud av snygga barnkläder från kända märken som GANT med flera!